Partners

Campus aan De Lanen is een “oefenplaats” tussen thuis en samenleving, waarin kinderen alle aspecten van het leven kunnen oefenen. Deze plek moet het kind mogelijkheden bieden om ‘in de wereld te komen’ en iets van het eigen leven te maken. Betrokkenheid bij de omgeving maakt dat kinderen daar goed voor willen zorgen. Ieder draagt een steentje bij!

Binnen de gehele Campus is terug te zien dat er bewuste keuzes gemaakt zijn voor materialen en inrichting. We kiezen er waar mogelijk voor om op te trekken met duurzame partners waarvan de visie aansluit op de onze, zodat de bedoeling versterkt wordt. Duurzaamheid betekent ook een verbintenis aangaan met elkaar. Zorgen voor de ander en zorgen dat wat je neemt, je ook weer teruggeeft. 

Plantaardig Middelburg

Campus aan De Lanen is ingericht volgens 'biofilisch design'. Biofilisch design komt neer op de ‘ervaring’ van de ruimte, de omgeving en het gebouw. Hoe beleef je het, wat zie je, hoe voel je je? Daar hoort dus ook veel groen bij. Het idee is om buiten naar binnen te halen. Vanuit die gedachte zijn we op zoek gegaan naar een partner met een hart voor groen en veel kennis van de plantenwereld. In onze zoektocht kwamen we uit bij Femke Vos de Wael van Plantaardig Middelburg. In haar werk komen haar skills als bloemist, interieurstylist en tuinarchitectuur samen. Plantaardig Middelburg richt kantoren, huizen en scholen, zoals de naam al zegt, plantaardig in. In de stadstuinwinkel kun je terecht voor uiteenlopende soorten planten en plantenbenodigdheden, daarnaast kun je er ook planten huren of ruilen en heeft Femke een heus plantenhotel en -asiel.

In elke ruimte van Campus aan De Lanen heeft Plantaardig Middelburg de beplanting aangepast op de leeftijdsgroep van de kinderen. Er wordt gewerkt met natuurlijke, organische materialen en luchtzuiverende planten. Planten die tot de verbeelding van de kinderen spreken. Het zorgen voor de planten brengt de kinderen o.a. respect voor de natuur bij. In de natuur is er veel te verwonderen en te onderzoeken. De duurzaamheidsgedachte is ook terug te vinden in de levensduur van de planten die we bij de Campus hebben gekozen. We zorgen er met elkaar voor dat we er zo lang mogelijk van kunnen genieten.

In het volgende filmpje vertelt Femke over haar passie en de keuzes die ze gemaakt heeft bij de groeninrichting van Campus aan De Lanen.

 

RondjeKoffie

Bij Campus aan De Lanen willen we zo min mogelijk afval produceren. Bij de keuze van een leverancier voor koffie en thee, hebben we heel bewust gekeken naar partners die duurzame producten leveren en ons bij het dagelijks verbruik kunnen helpen bij het verminderen van afval. Daarnaast zochten we naar een partner die de kinderen op educatief gebied iets te bieden heeft. Zo zijn we uitgekomen bij Jeroen Brus van RondjeKoffie te Schijndel.

Het verhaal van RondjeKoffie is begonnen uit liefde, zoals eigenlijk elk goed verhaal begint. Die liefde zit verankerd in hun gedachtegoed. De liefde voor koffie, de liefde voor de boeren, voor ondernemen, voor de klanten en voor het milieu. De koffie wordt met liefde gemaakt en dat proef je. Dat doet iets met je. RondjeKoffie wil alleen maar werken met milieuvriendelijke producten. In de verpakkingen is geen plaats voor plastic. Wel voor composteerbare materialen. Voor vaste opdrachtgevers, zoals Campus aan De Lanen, worden de bonen in kleine afsluitbare tonnen, die hergebruikt worden, verpakt. Op de koffiedrab worden samen met de kinderen oesterzwammen gekweekt, die vervolgens gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld een vegetarisch worstenbroodje van te maken.

In het filmpje hieronder zie je Jeroen aan het woord over het verhaal achter RondjeKoffie.

 

Moodcamps

Op Campus aan De Lanen worden kinderen in hun totale ontwikkeling begeleid. Daar hoort ook bij dat kinderen hun 'binnenwereld' goed leren begrijpen en daarnaar te luisteren. In coronatijd merkten we dat kinderen de verbinding met zichzelf en met de omgeving soms kwijt geraakt waren. We zochten naar een manier om dat contact weer te herstellen. Tijdens die zoektocht kwam YourPulse Kids op ons pad. Hun gedachtengoed over de ontwikkeling van kinderen sloot perfect aan bij de visie van Campus aan De Lanen.

Annick en Monique van YourPulse Kids zijn wekelijks in huis om moodcamps te verzorgen voor de kinderen in Laan 2 tot en met Laan 5. Zij leren de coaches hoe ze zelf een moodcamp kunnen geven. Daarom is het nodig voor het team om zelf ook ervaring met moodcamps op te doen en verzorgen ze verdiepende moodcamps voor het team van Campus aan De Lanen. Bovendien kunnen de coaches hiermee ook hun eigen IK-sterkte vergroten.

De moodcamps helpen kinderen bewust te worden van de vele prikkels en afleiders om hen heen. Op school, tijdens sportmomenten, spelen met andere kinderen en drukke agenda’s van ouders. Ze maken kennis met vaardigheden en eigenschappen in zichzelf om zich beter te kunnen focussen op het NU. Leren hun IK-sterkte te vergroten en leren hierdoor te vertrouwen op hun eigen kracht. Dit kan helpen bij het herkennen van gevoelens en emoties, zoals boosheid, teleurstelling en hoe hier mee om te leren gaan. Ook het aangeven van behoeftes en grenzen is hier een belangrijk onderdeel van de moodcamps.

“ Moodcamp is voor ons alles wat je vroeger zelf op school al had willen leren. Het is enorm waardevol om op jonge leeftijd je al bewust te worden van je gevoelens, je intuïtie, je behoeftes, hiernaar te luisteren en deze vanuit jezelf in verbinding te brengen met je omgeving”

In het volgende filmpje vertellen Annick en Monique wat een moodcamp nu eigenlijk is en wat zij doen met kinderen en het team.

 

Toos Koopmans

Op Campus aan De Lanen speelt de liefde voor de natuur een grote rol. Vanuit die liefde zijn we in aanraking gekomen met kunstenares Toos Koopmans. In haar werk en activiteiten benadrukt Toos de verbinding met de natuur. Toos heeft onder andere de wortels van de Campus in beeld weten vast te leggen in een prachtig kunstwerk dat te zien is boven de hoofdentree van ons gebouw. Daarnaast stimuleert zij ons om kunst in het aanbod te integreren loopt ze samen met het team op om het kunstenaarschap en onderwijs met elkaar te vervlechten. Ze inspireert ons om op zoek te gaan naar de kunstenaar in onszelf!

"Met een diepe buiging werk ik hier als avonturier."

Toos Koopmans is een beeldend kunstenares die binnen het Atelier van de Dingen en de Werkplaats voor Verwondering haar liefde voor de natuur combineert met het kunstenaarschap en het onderwijs.

Het Atelier is een inspirerende plek om creativiteit te laten stromen en een inspiratieplaats om tot rust te komen en stil te staan. De zorg voor de aarde en mens is een drijfveer binnen het werk in het Atelier.

Naast het beeldende werk in het Atelier voelt Toos zich verbonden aan het onderwijs. Werken aan en vanuit welbevinden van kinderen en leerkrachten, de kracht en betekenis van de kunsten in het onderwijs en het vergroten van de liefde voor de natuur verdienen daarin aandacht. Samen met anderen bouwen aan ‘blik-openend’ onderwijs, ziet Toos als een actuele en betekenisvolle uitdaging. Vanuit de vruchtbare grond in haar Atelier levert ze daar een bezielde bijdrage aan.

In het onderstaande filmpje vertelt Toos over de samenwerking met Campus aan De Lanen en de passie waarmee ze dat doet.